Bouwen met hout

Een houten huis is duurzaam, energiezuinig, warm en tijdloos. Kies voor strakke architectuur, een minimalistisch interieur of juist een sfeervol thuis. Een houten huis heeft vele voordelen in vergelijking met hetzelfde huis in steen. De afgelopen decennia hebben er talloze innovaties binnen de houtbouwwereld plaatsgevonden, waardoor er tegenwoordig zelfs wolkenkrabbers van hout worden gebouwd: onderhoudsarm, duurzaam, brandveilig en kostenefficiënt. Hieronder leg ik je uit waarom bouwen met hout zo populair is en met welke houtbouwsystemen ik werk.

Wonen in een houten huis

Hout is een natuurproduct dat bij veel mensen spreekt tot de zintuigen. Het ruikt, voelt en oogt goed en vertrouwd. Bewoners van houten huizen voelen zich verbonden met de natuur, ademen schonere lucht en komen gemakkelijker tot rust, wat hun welzijn aanzienlijk verhoogt. Houten woningen zijn goed geïsoleerd, behaaglijk, comfortabel en plezierig om in te wonen. Je bepaalt zelf hoeveel hout er in het zicht blijft: het interieur hoeft niet helemaal van hout te zijn. In de meeste woningen zie je het beton ook niet. Dat geldt ook voor de buitengevel.

+ Gezond binnenklimaat
+ Goed geïsoleerd

Verantwoord bosbeheer

Hout is een uiterst milieuvriendelijk bouwmateriaal wanneer het uit duurzaam beheerde bossen komt en het een FSC of PEFC keurmerk heeft. Bij verantwoord bosbeheer worden er jaarlijks een aantal bomen geselecteerd die geschikt zijn voor houtkap. Per hectare Noord Europees bos wordt er ongeveer 260 kuub vurenhout gekapt. Dat zijn minder dan 10 bomen per hectare, waardoor de biodiversiteit intact blijft. Daarna wordt die hectare bos, afhankelijk van het gebied, voor 10, 20 of 30 jaar met rust gelaten en beschermd. In de tussentijd groeit er hout bij en spreken we van duurzaam en verantwoord bosbeheer.

+ Duurzaam gecertificeerd

Een duurzame keuze

Hout is een CO2-buffer: in 1 m3 hout zit 1 ton CO2 opgeslagen. Terwijl een boom groeit ontrekt deze CO2 uit de lucht en slaat dat op in het hout en in de bodem. Wanneer het hout gebruikt wordt als bouwmateriaal, komt de CO2 niet in onze atmosfeer en vermindert het broeikaseffect. Het is dus goed om hout te gebruiken: het liefst zo lang mogelijk. Door hout op de juiste manier toe te passen als bouwmateriaal krijgt het een enorm lange levensduur. Houtbouw draagt op deze manier bij aan CO2-opslag en is een uiterst milieuvriendelijke keuze. Hoe meer houten huizen, hoe beter voor mens, milieu en dier (doordat de FSC en PEFC keurmerken bijdragen aan bosbescherming en -beheer).

+ CO2-opslag
+ Ecologisch natuurproduct

Welkom in de houten eeuw

Het is heerlijk om in hout te wonen en het is goed voor de gezondheid, in tegenstelling tot beton, steen en gipsplaten. Bouwen met hout gaat aanzienlijk sneller, het heeft een enorm lange levensduur en het past binnen (bijna) ieder budget. De totale arbeidskosten van de bouw zijn lager en ook de energierekening en de technische installaties zijn voordeliger. De constructie is brandveilig, onderhoudsvrij en wordt niet aangetast door weersomstandigheden. Zelfs een houten gevelbekleding is onderhoudsarm door innovatieve, duurzame technieken waarmee het wordt behandeld voor een extra lange levensduur.

+ Kostenefficiënt
+ Lange levensduur
+ Onderhoudsarm

Wat is het TEWO houtbouwsysteem?

TEWO is één van de twee houtbouwsystemen waarmee ik werk. Het is een nieuw en gepatenteerd bouwelement uit Noorwegen met houten buitenlagen van CLT (Cross Laminated Timber) en isolatie in de spouw. De elementen zijn in verschillende diktes verkrijgbaar, afhankelijk van de gewenste isolatiewaarde. De elementen zijn biobased en van de hoogste kwaliteit in termen van esthetiek, sterkte, bouwtijd en milieu. Aan de binnenzijde zijn er geen folies nodig, waardoor het een aantoonbaar gezond gebouw oplevert. TEWO is voorzien van BREEAM en Passiefhuis certificaten. De buitenzijde wordt afgewerkt met een gevelbekleding naar wens.

+ Gepatenteerd houtbouwsysteem
+ Hoogwaardig geïsoleerd

Wat is het Systimber houtbouwsysteem?

Het Systimber houtschakelbouw systeem is afkomstig uit België. De wanden, vloeren en daken bestaan uit massieve houten elementen die zijn voorzien van dubbele EPDM dichtingen. Deze zorgen voor een perfecte water- en luchtdichting. Systimber is zelfdragend en meteen afgewerkt: er is geen binnen- en buitenbekleding nodig. Door het relatief lichte gewicht is er geen betonfundering nodig, maar slechts een fundering op stalen ankers. Het innovatieve houtbouwsysteem is enorm materiaal-, tijd- en kostenefficiënt. Daarnaast is het volledig herbruikbaar, ecologisch en circulair.

+ Gepatenteerd houtschakelbouwsysteem
Homepagina Ontwerpproces

Neem vrijblijvend contact op